Rusko-orakkaat

Tieteellinen nimi

Hydnum rufescens coll. Pers.

Luokittelu Näytä/piilota

Kunta: Fungi

Kaari: Basidiomycota

Luokka: Hymenomycetes

Alaluokka: Homobasidiomycetes

Lahko: Cantharellales

Heimo: Hydnaceae

Suku: Hydnum

Laji: Hydnum rufescens coll. (Rusko-orakkaat)

Kuvaus

Rusko-orakkaat ovat pienehköjä ja hoikkia aprikoosinruskeita lakkisieniä, joiden lakin alapinnalla on piikkejä.

Itiöemä

LAKKI on väritykseltään vaalean oranssin- tai aprikoosinruskea. Matta ja sileä lakki on usein epäsäännöllisen muotoinen ja monesti ohuehko keskustaan saakka. Pienemmällä ja hennommalla simaorakkaalla (H. umbilicatum) lakin keskusta on yleensä navallinen. Ryväsorakkaalla (H. ellipsosporum) lakit ovat usein yhteenkasvaneita. PIIKISTÖ (itiölava) ei ole yleensä johteinen, usein raja jalkaan on selvä. Väriltään piikit ovat vaalean kellanoransseja. Piikit ovat hauraita ja helposti irtoavia. Rusko-orakaslajeilla on piikeissään eroja. Ryväsorakkaan piikit ovat kaikkein tummimman oranssit ja selvästi pidemmät kuin muiden. Simaorakkaan piikit taasen ovat selvästi paksummat kuin rusko-orakkaan. JALKA on monesti sileän hoikka ja kellanvalkoinen, usein lakkia vaaleampi. Ryväsorakkaan hohtavan valkoinen jalka on hieman lituskainen. MALTO on kellertävää ja hyvin haurasta. HAJU on miellyttävä. MAKU on mieto.

Itiöt

Itiöiden koossa kolme rusko-orakaslajia eroavat selvimmin. Pienimmät itiöt ovat rusko-orakkaalla (6,4-8,2 x 5,8-7,2 um) ja suurimmat ryväsorakkaalla (8,7-11,0 x 5,2-7,0 um). Simaorakkaan itiöt ovat rusko-orakkaan malliset, mutta kertaluokkaa suuremmat (7,4-9,0 x 6,5-8,3 um).

Ekologia

Mykorritsasieni.

Elinympäristö

Kasvaa yksittäin tai pienissä ryhmissä tuoreissa ja lehtomaisissa lehti- ja havumetsissä, myös tunturikoivikoissa, usein kosteassa sammalikossa. Kasvukausi on heinäkuulta myöhään syksyyn loka-marraskuulle.

Levinneisyys Suomessa

Melko yleinen koko maassa (LC).

Lisätiedot

Rusko-orakkaat (Hydnum rufescens coll., sis. H. rufescens Pers., H. ellipsosporum Ostrow & Beenken, H. umbilicatum Peck.): Kauppasienilaji, saa kaupata yhdessä vaaleaorakkaan kanssa. Rusko-orakkaat ovat hyvän makuisia ja yleensä toukattomia. Kuitenkin pienikokoisina ja hauraina niitä on työläämpi kerätä kuin vaaleaorakasta. Sienet eivät tarvitse esikäsittelyä ja kaikki kolme rusko-orakaslajia soveltuvat hyvin ruokakäyttöön samaan tapaan kuin vaaleaorakas. --- Muita samankaltaisia lajeja: Ainut rusko-orakkaisiin helposti sekoitettava laji on VAALEAORAKAS (H. repandum), joka on tanakampi ja vaaleampi kuin rusko-orakkaat. Lisäksi vaaleaorakkaan piikit ovat johteiset. Vaaleaorakas on yhtä hyvä ruokasieni kuin rusko-orakkaatkin.
Hydnum rufescens coll.
#13938 Simaorakkaan lakin keskellä on usein napa.
0 0